فاجعه واگذاری مجدد مدیریت گردشگری «زریبار» به شهرداری مریوان/اهمال محیط زیست، سکوت نماینده مجلس و فیگورهای انتقادی معاون عمرانی استاندار
مدیریت بخش گردشگری تالاب زریبار مریوان که قبلاً به مدت ۱۴ سال (۱۳۸۸ تا ۱۴۰۲) در اختیار شهرداری مریوان بود دوباره به این مستأجر آزمون پس داده واگذار شد؛ مدیرکل منفعل حفاظت محیط زیست کردستان از اهلیت شهرداری سخن گفته اما معلوم نکرده کدام اهلیت، نماینده مریوان در مجلس زبانش در این فقره هم بند آمده و مشغول آن کار دیگر است؛ در این میان معاون عمرانی استاندار به جای پاسخگویی در باب فجایعی که مسئول مستقیم آنهاست، منتقدانه مطالبهگر شده است! فرماندار جدید مریوان چطور باید در برابر این جماعت بایستد فقط خدا میداند.
خبرگزاری دولت در کردستان اوایل هفته گذشته در گزارشی با عنوان «پایان بلاتکلیفی» اعلام کرد: «مدیریت بخش گردشگری تالاب بینالمللی زریبار مریوان بار دیگر به شهرداری این شهر سپرده شد»؛ سوگیری جانبدارانه از این فاجعه خسارتبار از رسانهای که رئیسش توانسته خود را با ۵ استاندار در دولتهایی با رویکردهای متفاوت تطبیق دهد البته امری قابل انتظار است.
«ایرنا» در آن مطلب که بیشتر به رپورتاژ آگهی برای شهرداری مریوان شباهت دارد تا گزارش تحلیلی، از قول مدیرکل حفاظت محیط زیست کردستان نوشته: «با توجه به اینکه شهرداری مریوان از اهلیت مناسب برخوردار بود، مدیریت بخش گردشگری تالاب به این نهاد واگذار شد»؛ «فرزاد زندی» اما نگفته دقیقاً منظورش کدام اهلیت شهرداری مریوان است.
اگر اهلیت مورد نظر مدیرکل مورد وثوق «شینا انصاری» با لحاظ ۱۴ سال مدیریت پیشین بود که باید به حال محیط زیست کردستان خون گریه کرد! متولی حفاظت محیط زیست کردستان از مفاد قراردادهای آن سالهای خسارتبار، واقعاً بیخبر است یا ترجیح داده خود را به بیخبری بزند؟
«زندی» خبر دارد چه میزان درآمد زریبار از سال ۱۳۸۸ تا ۱۴۰۲ به جیب شهرداری رفته است؟ این مدیرکل خبر دارد محیط زیست با چه مصیبتی به کمک فشار دیوان محاسبات بالاخره توانست بابت آخرین قرارداد سه ساله منتهی به آذرماه ۱۴۰۲ مبلغ ۴۰۰ میلیون تومان از شهرداری اخذ و به حساب صندوق ملی محیط زیست واریز کند؟
این مدیرکل تنها یک بار از خود سؤال نکرده چرا بعد از انتشار فراخوان واگذاری بخش گردشگری زریبار هیچ صاحب اهلیت دیگری متقاضی امر نشده است؟ نباید کسی به این سؤال افکار عمومی پاسخ دهد که وضعیت اسفناک پهنه ۱۵ هکتاری گردشگری زریبار با درآمدهای مناسب اگر نتیجه نبود اهلیت متولی نیست پس نتیجه چیست؟
شهرداری مریوان که از پاسخگویی مطلوب به بسیاری از مطالبات بهحق شهروندان در حوزه امور شهری عاجز است چطور میتواند زریبار را از این وضعیت نامطلوب خارج کند؟ راستی، نظر مدیرکل مثلاً حفاظت از محیط زیست کردستان درباره عملکرد همین شهرداری به نظر او صاحب اهلیت! در باب مدیریت پسماند و تخلیه زباله شهر در محل کنونی آن چیست؟
اما بعد؛ حالا که نماینده شهرستانهای مریوان و سروآباد ظاهراً این روزها پیگیری اموری مهمتر از بحران زریبار را در دستور کار دارد باید متوجه باشد صرف یک بازدید نمایشی از کمربندی مریوان و اعلام «انحراف مسیر به سمت دریاچه زریبار» از او سلب مسئولیت نخواهد کرد.
«امید کریمیان» زمانی باید برای این انحراف ابراز نگرانی میکرد که در طول نزدیک به یک سال از دوره اخیر وکالت مردم شاهد بود که فرماندار محبوبش معاون عمرانی ندارد نه حالا که مسیر به قول او منحرف شده و معلوم نیست این انحراف با چه هزینهای و با تحمیل چه آسیبی به زریبار باید اصلاح شود.
جناب نماینده که از دادستان محترم به عنوان نماینده مدعیالعموم درخواست کرده با ترک فعل کنندگان در اجرای کمربندی غربی برخورد کند بگوید به نظر او به عنوان ناظر اجرای قانون آیا عدم تعیین معاون عمرانی برای فرمانداری مریوان در طول سه سال گذشته ترک فعل بوده یا خیر و اگر جواب این سؤال از نظر او مثبت است به مردم بگوید نقش «کیومرث حبیبی» و «اسماعیل احمدی» در آنچه روی داده چیست؟
«امید کریمیان» غیر از یک سال گذشته، یک دوره ۴ ساله دیگر هم نماینده مریوان بوده و در آنچه بر سر زریبار آمده سهیم است؛ او نباید فکر کند با ناله کردن پشت تریبونهای مختلف میتواند از زیر بار مسئولیت شانه خالی کند.
موضوع بعدی؛ «کیومرث حبیبی» از بازماندگان دولت سابق در عالیترین سطح مدیریتی استان به تازگی به جای آنکه درباره آنچه در چند سال اخیر در حوزه عمرانی بر سر کردستان آمده پاسخگو باشد، در مقام مطالبهگر منتقد شعار سر میدهد، از برکات وفاق یکی هم این است!
«حبیبی» به تازگی در نخستین کنفرانس ملی مطالعات محیطی دریاچه زریبار که در دانشگاه کردستان برگزار شد به دخل و تصرفهای متعدد در حریم زریبار اشاره و گفته: «تاکنون ساز و کار مناسبی که مانع این تعرضات باشد تدوین نشده است»؛ کسی نباید از این کاربدست بپرسد چرا او در طول سه سال گذشته چنین ساز و کاری تدوین نکرده است؟
او به وجود ۳۰۰ چاه غیرمجاز در اطراف زریبار هم اشاره کرده اما نگفته در دوره خسارتبار مسئولیتش چرا برای مسدود کردن این مقدار چاه غیرمجاز اقدامی نتیجهبخش انجام نداده است.
معاون عمرانی استاندار مدعی ساماندهی فاضلاب ۱۴ روستای ضلع غربی و شرقی زریبار شده اما نگفته آیا مطمئن است که پساب و فاضلاب روستاهای بخش غربی زریبار از شهر بردَرَشه تا روستای نی با بیش از ۲۳۰۰ اشتراک به تصفیهخانه مریوان میرسد؟ خوب است مریوان چیزی که فراوان دارد فعالان محیط زیستی دغدغهمند است و همیشه با اطلاعرسانی مستند دست مدیرانی را که با هدف توجیه ناکارآمدی خود، اطلاعات غلط به جامعه و مسئولان بالادستی میدهند، رو میکنند!
از همه اینها جالبتر آنکه، «حبیبی» در همان جلسه، بی آنکه از شدت شرم سرخ و کبود شود گفته «ساخت و سازهای غیرمجاز یک قدم جلوتر از ما حرکت میکند»! بدا به حال دولتی که چنین مدیری را تحمل میکند.
به زعم نگارنده اگر تنها اعترافات معاون عمرانی استاندار کردستان در کنفرانس ملی مطالعات محیطی دریاچه زریبار مد نظر قرار میگرفت مستندات برای عزل «حبیبی» کافی بود و فراتر از این در صورت اثبات اهمال یا ترک فعل مستند به قانون، شاید لازم باشد مراجع نظارتی مانند سازمان بازرسی کل کشور و دیوان محاسبات موضوع را بررسی و در صورت نیاز ارجاع پرونده به مرجع قضایی را مد نظر قرار دهند.
میماند یک نکته؛ «نژاد جهانی» به چه دلیل مسئولیت فرمانداری مریوان را پذیرفت هنوز برای این قلم محل سؤال است! وی در مسئولیت اجرایی، صاحب تجربه کلان کشوری است و پیشتر هم، فرمانداری و شهرداری را در کارنامه کاری خود دارد اما به ضرس قاطع میتوان گفت حالا نمیداند در مریوان از کجا شروع کند! ویرانه مرز باشماق را سامان بدهد، شهرداری مریوان را به مسیر درست بازگرداند، سازمانهای مردم نهاد را همراه کند یا برای نجات زریبار در نخستین اقدام، با بهرهگیری از ظرفیتهای قانونی در اختیارش ضمن بررسی دقیق فرآیند واگذاری مدیریت گردشگری زریبار، نسبت به ارزیابی عملکرد مسئولان ذیربط و توقف روند واگذاری تا ارائه گزارش کارشناسی، با قید فوریت اقدام کند.
فرید کریمی